Učenici sednjih škola iz BPK Goražde u posjeti JU „Fond Memorijala“ u Sarajevu

U okviru realizacije projekta pod nazivom „Škola kulture sjećanja“ koji realizuje JU „Fond Memorijala“ Kantona Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, danas je oko pedeset učenika srednjih škola sa prostora našeg kantona u pratnji svojih nastavnika posjetilo ovu javnu ustanovu.

Uz učenike i nastavnike, aktivnostima predviđenim programom posjete prisustvovala je i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kuturu i sport BPK Goražde Adisa Alikadić-Herić sa saradnicima.

 

Bila je ovo prilika da se mladim generacijama ukaže  na značaj odbrane Goražda i Sarajeva  u periodu agresije 1992-1995. godina, što je od strateškog značaja za državu BiH, kao i potrebu njegovanja kulture sjećanja na taj period.

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru projekta “Škole kulture sjećanja” organizirane su cjelodnevne aktivnosti, a jedna od njih je predavanje i stručno vođenje kroz muzejsku postavku „Heroji oslobodilačkog rata“, koje je upriličio kustos Fonda Memorijala, Azem Heljić.

 

 

 

 

 

 

 

 

Upriličena je i posjeta Tunelu spasa, gdje su učenici imali priliku uz historijski čas u pratnji muzejskog pedagoga Irfana Gazdića, proći kroz tunel i ujedno se  upoznati o njegovom značaju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru posjete, učenici su posjetili i Ratnu džamiju na Igmanu koju su gradili borci na vlastitu inicijativu u pauzama između redovnih i odbrambenih zadataka, a polaganjem cvijeća na spomen obilježju u Dujmovićima odata je počast brigadiru Zaimu Imamoviću dobitniku najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan“.

U znak sjećanja na naše šehide, cvijeće je položeno i na šehidsko mezarje Kovači kao i mezar prvog predsjednika BiH rahmetli Alije Izetbegovića.

 

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn