Promovisana knjiga pod nazivom „Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi“

U organizaciji Pedagoškog zaovoda BPK Goražde danas je u Goraždu u objektu  MSŠ „Enver Pozderović“ održana promocija knjige pod nazivom „Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi“ čiji su autori prof.dr. Ismail Palić, sa Filozofskog fakulteta i prof.dr. Mirela Omerović sa Pedagoškog fakulteta Univerziteta Sarajevo.

Prisustvo na promociji knjige koja je od izuzetnog značaja za realizaciju nastavnog procesa kada je u pitanju nastavni predmet Bosanski jezik i književnost,  uzeli su nastavnici predmetne i razredne nastave, a o književnom djelu pored autora u ulozi promotora govorili su  prof.dr. Halid Bulić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Sarajevo i mr.sci. Emina Hadžić iz Pedagoškog zavoda BPK Goražde.

Knjiga je sadržajno usmjerena ka tematici razvoja  nastavničkih kompetencija te komunikacijske kompetencije kod učenika. I pored najnovijih teorijskih lingvističkih spoznaja daje primjere različitih jezičkih vježbi za podizanje nivoa funkcionalne pismenosti u odgojno-obrazovnoj praksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Bila je ovo prilika da se nastavnici upoznaju sa jednim kvalitetnim djelom koje obuhvata kako naučni pristup izučavanju bosanskog jezika tako i primjere, metode i oblike rada sa ponuđenim vježbama iz prakse a zasnovano je na istraživanjima koje je u proteklom periodu provedeno u kojem su učešće uzeli i naši nastavnici“- kazala je Emina Hadžić iz Pedagoškog zavoda BPK Goražde.

Ovo djelo od naročitog je značaja za unapređenje pragmatičke kompetencije u komunikacijskom procesu kroz nastavu bosanskog jezika, te značaj razvoja svih jezičkih djelatnosti – slušanja, govorenja, čitanja i pisanja u kurikulumskom pristupu i nastavi utemeljenoj na ishodima učenja, što je osnova predmetnih kurikuluma koji su na snazi na području BPK Goražde.

Knjiga „Bosanski jezik i komunikacija u nastavnoj praksi“ objavljena je 2023.godine, a izdavač je Sarajevo Publishing. Radi se o kapitalnom djelu koje predstavlja priručnik za nastavnike,  udžbenik za studente, ali i za sve one koji žele ozbiljno pristupiti razvoju vlastitih komunikacijskih vještina, te unaprijediti svoje vještine poučavanja predmeta Bosanski jezik i književnost.

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn