5 oktobar medjunarodni dan učitelja

Danas je  5 oktobar-Svjetski dan nastavnika. Ovaj dan je prilika da se istakne rad odgajatelja, nastavnika i profesora, cijeni kao izuzetno važan za sveukupan razvoj društva i da se podsjeti na tešku i plemenitu misiju odgoja i obrazovanja djece. Na ovaj način iskazujemo podršku odgajateljima, nastavnicima i profesorima naglašavajući važnost profesije i odgoja i obrazovanja čiji su nosioci.

Učitelj nije samo zanimanje, to je više od toga, to je životni poziv za koji se opredjeljujete da ga živite u školi, na ulici, kod kuće. Vi ste djeci učitelji, prijatelji, drugi roditelji, a to znači da stalno promišljate kako djeci prenijeti znanje i vještine, kako im pokazati dobre navike, kako im život učiniti zanimljivim i unijeti toplinu, radost  i ljubav u svakodnevni školski život i okruženje.

Učitelji su ti koji na svojim plećima nose teret prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena; oni su ti koji podučavaju o prošlosti, grade život u sadašnjosti i pripremaju za budućnost. Oni cijelog svog života uče da bi poučavali, uzimaju od sebe da bi djeci davali.

„Ako  učitelj  voli svoj posao, on je dobar učitelj. Ako učitelj voli učenika kao otac ili majka, on je bolji učitelj od onog učitelja koji je pročitao sve knjige ali ne voli svoj posao, ni đake. Kada učitelj sjedini ljubav prema poslu i prema učenicima – on je savršen učitelj.“

L. N. Tolstoj

Iskrene čestitke svim prosvjetnim radnicima povodom Svjetskog dana učitelja.

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn