Potpisivanjem ugovora o saradnji, uspostavlja se Informacioni sistem EMIS i modul E-dnevnik u svim osnovnim i srednjim školama na prostoru BPK Goražde

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ugostilo je danas  delegaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo predvođenu ministricom Naida Hota-Muminović.Ovom prilikom, resorna minsitrica BPK Goražde Adisa Alikadić-Herić  sa ministricom Hota-Muminović potpisala je dva veoma značajna ugovora kojim se definiše međusobna saradnja ova dva ministarstva s akcentom na uspostavu Informacionog sistema EMIS i modula E-dnevnik za potrebe osnovnih i srednjih škola na prostoru našeg kantona. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer BPK Goražde Edin Ćulov, a ujedno bila je ovo prilika da se razgovara i o mehanizmima samoevaluacije, za što prema mišljenju predstavnika iz Kantona Sarajevo, BPK Goražde može biti svijetli primjer.

To podrazumjeva da ćemo djeliti dobre prakse i da ćemo učiniti sve da mladi, djeca iz Kantona Sarajevo i BPK Goražde razmjenjuju dobra iskustva, posjećuju jedni druge kao i da koristimo  zajedničke resurse. Potisivanjem ugovora danas,  stavljamo na raspolaganje našu EMIS bazu čime će se olakšati digitalizacija procesa u odgojno obrazovnom sistemu BPK Goražde, kako bi se stvorile velike uštede,   kako u ljudskim resursima, vremenu koje se izdvaja a i mnogi procesi će zaista biti ubrzani“-kazala je ministrica Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

Kako je navela, korištenjem ovih modula između ostalog  olakšava se i relevantnije podnošenje izvještaja odjeljenskih i nastavničkih vijeća kao i izvještaja koje radi ministarstvo,  o uspjehu učenika sa svim neophodnim podacima. Trenutno se radi na procesu uspostave digitalizacije prijema radnika i zbrinjavanje tehnološkog viška,  a u potpunosti je  digitalizovan proces prijema djece u predškolske ustanove, kao i osnovne i srednje škole. Svi ti moduli su već završeni i oni će biti na raspolaganju školama u BPK Goražde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podrška resornog ministarstva iz Kantona Sarajevo, BPK Goražde  ne izostaje ni  u materijalno-tehničkom smislu.  Iz budžeta ovog ministarstva i Ministarstva za boračka pitanja nedavno su izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 30.000KM, za nabavku kombi vozila za potrebe prijevoza učenika iz OŠ“Hasan Turčalo Brzi“ iz Ilovače.

Zadovoljstvo postignutom saradnjom kada je riječ o implementaciji ovog projekta, iskazala je i ministrica Adisa Alikadić-Herić. Prema njenim riječima, uvođenje digitalizacije u proces obrazovanja, u mnogome će biti od koristi kako prosvjetnim radnicima tako i djeci te  njihovim roditeljima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru posjete našem kantonu, delegacija Kantona Sarajevo u pratnji domaćina, obišla je lokalitet Fočanske Jabuke, gdje se već duži niz godina  realizuje  „Škola u prirodi“ koju, kao obavezni dio nastavnog procesa,  organizira Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog Goražde. Uz prezentaciju ovog projekta, delegacija je obišla i Lokalitet „Presjeke“ na kojem se nalaze ostatci  najstarijeg muslimanskog mezarja u BiH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZVOR:

https://www.bpkg.gov.ba/vijesti/126346/potpisivanjem-ugovora-o-saradnji-uspostavlja-se-informacioni-sistem-emis-i-modu-e-dnevnik-u-svim-osnovinm-i-srednjim-skolama-na-prostoru-bpk-gorazde

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn