Pedagoški zavod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u saradnji sa Udruženjem „Društvo ujedinjenih građanskih akcija DUGA“

Pedagoški zavod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u saradnji sa Udruženjem „Društvo ujedinjenih građanskih akcija DUGA“ je organizirao edukaciju za nastavnike i stručne saradnike u osnovnim školama o tomi “Primjena EASY TO READ standarda” u okviru  projekta „Smanjenje socijalne isključenosti i podrška obrazovanju djece iz društveno osjetljivih grupa“, koji za cilj ima unaprjeđenje obrazovnih i socijalnih usluga za djecu i mlade s teškoćama u razvoju/invaliditetom. Edukacija je organizirana u okviru programa stručnog usavršavanja odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika u odgojno-obrazovnim ustanovama u Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edukatorice  prof. dr. Lejla Kafedžić, Filozofski fakultet u Sarajevu odsjek za pedagogiju, i Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja „Život sa Down sindromom“  Federacije Bosne i Hercegovine su kroz teorijske prezentacije i radionice, ali i kroz aktivnu diskusiju, doprinijele jačanju stručnih kompetencija prisutnih nastavnika.

U fokusu projekta je jačanje stručnih kompetencija nastavnika i stručnih saradnika za korištenje metoda i alata u obrazovanju kako bi kreirali inkluzivno okruženje i zadovoljili potrebe djece za razumnom prilagodbom u učenju i poučavanju.

 

 

Evropski standardi EASY TO READ se sastoje od seta pravila čija primjena omogućava da informacije budu čitljive i razumljive. Standardi su primarno razvili kako bi se olakšalo razumijevanje informacija osobama s intelektualnim teškoćama.

Pedagoški zavod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde još od 2018.godine ima izuzetno dobru saradnju sa „Društvom ujedinjenih građanskih akcija DUGA“, kroz koju je značajno unaprijeđen kvalitet obrazovanja i socijalna inkluzija djece s teškoćama u učenju i učešću u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn