NEDJELJA DJETETA

 Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati“

“Dječija nedjelja“ obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, а cilj obilježavanja је promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima. Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde “Nedelja djeteta” će biti obilježena nizom sadržaja kroz razne igraonice, radionice i druženja, a danas su resorna ministrica Biljana Begović i direktor Pedagoškog zavoda Admir Kurtović upriličili prijem  za djecu predškolskog uzrasta i njihove odgajatelje s područja ovog kantona.

“ Poštivanje dječijih prava bit će u vrhu  prioriteta rada ovog ministarstva” – naglasila je ministrica Begović.

Generalna skupština UN-a je 20. novembra 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a trideset godina poslije je usvojila “Konvenciju o pravima djeteta”.

Sva djeca na svijetu zaslužuju jednaka prava, kao i brigu i zaštitu.

Svako dijete zaslužuje:

  • pravo na preživljavanje (hrana, smještaj, stanovanje),
  • pravo na razvoj (odgoj i obrazovanje),
  • pravo sudjelovanja (donošenje odluka)
  • i prava oko zaštite od raznih oblika nasilja i zanemarivanja.

Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava  garantovanih Konvencijom o pravima djeteta koju je 1989. godine usvojila Skupština Ujedinjenih nacija.

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn