Školska 2022/2023. godina u školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde počinje 1. septembra

Školska 2022/2023. godina u školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde počinje 1. septembra, saopšteno je danas iz  Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Prema riječima ministrice Biljane Begović, nastavni proces u svim školama odvijat će se u normalnim okolnostima kao prije pandemije, uz napomenu da je i u predstojećoj školskoj godini planirana jedna sedmica online nastave na početku drugog polugodišta.

Kada je riječ o udžbenicima, besplatni udžbenici ove godine obezbijeđeni za učenike sedmih razreda, koji dolaze iz porodica slabijeg socijalnog statusa.

„ Nije bilo mogućnosti za kupovinu udžbenika svim učenicima, ali smo kupili udžbenike za učenike sedmog razreda, jer smo odlučili iz godine u godinu da idemo razred za razredom tako da će školske biblioteke uvijek imati na raspolaganju komplete udžbenika za svaki razred koji učenici mogu naslijeđivati. Kupovinu udžbenika za sedmi razred smo obezbijedili uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i udžbenici su prvenstveno za učenike u stanju socijalne potrebe ali, obzirom da je u pitanju nešto veći broj, mislim da će dobiti i drugi učenici kojima bude potrebno“ – istakla je Begović.  

U novu školsku godinu na području BPK Goražde  krenut će oko 2.800 učenika osnovnih i srednjih škola a svi upisi su uspješno okončani. Prema riječima ministrice, u srednjim školama je nešto veći broj učenika od očekivanog.  

„U srednje škole upisano je ukupno devet odjeljenja tako da je svaka srednja škola dobila po tri, u skladu sa optimalno planiranim od po 20 učenika, osim u Mješovitoj srednjoj školi MSŠ „Enver Pozderović“- za odjeljenje gimnazije smo dali saglasnost na 19 učenika i u SSŠ „Džemal Bijedić“ za smjer – obrađivač metala rezanjem 17 učenika, tako da je ukupno upisano 174 učenika. Uz naših 160 svršenih osnovaca,  imali smo nešto više učenika koji su došli iz okolnih općina. Što se tiče prvačića imamo oko 205 učenika, najviše je upisano u dvije gradske škole „Husein ef. Đozo“ i „Fahrudin Fahro Baščelija“, ali takođe i sve ostale škole imaju određen broj učenika i nismo ostali bez prvih razreda“ – pojasnila je resorna ministrica.     

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn