Organizovan Okrugli sto o temi „Poboljšanje kvalitete i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u BiH za period 2021-2030.godina na osnovu zaključaka iz Rige“

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde u saradnji sa austrijskom Agencijom za obrazovanje i internacionalizaciju OeAD organizovalo je Okrugli sto o  temi „Poboljšanje kvalitete i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u BiH  za period 2021-2030.godina na osnovu zaključaka iz Rige“.  Radi se o dokumentu koji je Vijeće ministara BiH usvojilo prošle godine i predstavlja  okvirni dokument za stručno obrazovanje u BiH.

Prema riječima ministrice Biljane Begović koja je prisustvovala Okruglom stolu, na kojem su učešće uzeli profesori praktične nastave kao i predstavnici privrednika, riječ je o strateškom dokumentu od značaja kako za učenike i nastavnike u praktičnoj nastavi, tako i za privredne subjekte u kojim se izvodi praktična nastava prema potpisanom sporazumu sa ministarstvom.

„ Dugo se već radi na unaprjeđenju praktične nastave a od 2018. godine,  ostvaren je napredak, tako da naše dvije srednje škole su već realizatori stručnih obuka, a to su Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ i Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović. Danas ćemo dobiti još jedan značajan dokument za naše učenike koji su direktno na terenu i direktno dobijaju znanje za koje se obrazuju. tako da je sve ovo značajno u smislu nekog doniranja savremene obuke i opreme, jer smo svjesni činjenice  u današnje vrijeme da je tehnologija toliko napredovala da više ne može samo običan tekst na papiru zamijeniti tehnologiju. Naši predstavnici, odnosno GIZ i današnji gosti, uvijek tu dobronamjerni u smislu podrške da se involviraju naše škole i da se poboljšaju uslovi u kabinetima gdje se izvodi praktična nastava“-kazala je ministrica Begović.
Ministarstvo za obrzaovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde ovom prilikom iznijelo je svoje prioritete kada je u pitanju realizacija ciljeva koje sadrži ovaj dokument, a  to je učenje temeljeno na radu ali i profesionalno usavršavanje nastavnika, metora i drugih učesnika u nastavnom procesu.
Prema riječima Mare Ikić, ispred austrijske agencije OeAD, osnovne smjernice izrade dokumenta su nastaviti dijalog na temu prioriteta BPK Goražde, jer cilj je da BiH i njeni obrazovni sistemi postanu dio evropskog puta.

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn