Održan seminar za nastavnike osnovnih i srednjih škola u BPK Goražde

„Moć pozitivne retorike u nastavi i svakodnevnom životu mladih“ tema je današnjeg seminara za nastavnike osnovnih i srednjih škola na prostoru BPK Goražde, održanog u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda BPK Goražde.O ovoj temi govorio je uvaženi profesor Kasim Tatić, a seminaru je prisustvovala i resorna ministrica Adisa Alikadić-Herić, ministar za finansije Nedim Muratspahić  te direktor Pedagoškog zavoda BPK Goražde Admir Kurtović. Cilj edukacije je podizanje svijesti sudionika u nastavi o uticaju njihove komunikacije na učenike kao i o tome  kako pozitivna retorika može promicati i poticati bolje međuljudske odnose i školsku klimu.

 

 

 

 

 

 

 

Također,  jedan od ciljeva  je dati podršku nastavnicima da prepoznaju i suzbiju govor mržnje i nasilni jezik u školskom okruženju te pružiti alate za promicanje pozitivnog komunikacijskog stila (model četiri uha/strane, model nenasilne komunikacije). Kako je naglašeno,  neophodno je skrenuti pažnju na značaj razvoja emocionalne inteligencije kod nastavnog osoblja i učenika,  kako bi se stvorilo pozitivno školsko okruženje koje potiče učenike na bolje učenje, saradnju, ujedno podstičući njihov emocionalni razvoj.

Dakle, radi se o veoma značajnoj temi, jer unaprijeđenje pozitivne retorike može dati dobre rezultate u različitim kulturama, jezicima i ličnim iskustvima učenika te poticati inkluzivno okruženje u školi.

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn