MEĐUNARODNI DAN SREDNJOŠKOLACA

Srednjoškolci iz čitave Evrope obilježavaju 17. novembar kao međunarodni dan srednjoškolaca, dan međunarodnog poštovanja učeničkog, prije svega srednjoškolskog aktivizma.

Ovaj dan je prvi put obilježen 1941. godine u Londonu, a tradicija je zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Evrope pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski. Tokom 1939. godine Nacisti u Čehoslovačkoj su ugušili demonstraciju koja je pokrenuta od strane studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta Čarls u Pragu. Ove demonstracije su održane u cilju komemoracije stvaranje Češke Republike, a rezultirale su smrću Jana Opletala. Opletal, običan student na fakultetu, je najprije bio teško ranjen a ubrzo je i preminuo, 11. novembra. Njegova sahrana, održana 15. novembra, je bila posjećena od strane hiljade studenata i na kraju se pretvorila u anti-nacističku demonstraciju. Nacisti su nakon te demonstracije preuzeli drastične mjere. Svi češki fakulteti i visokoškolske ustanove su zatvorene, više od 1200 studenata je odvedeno u koncetracione logore, a 17. novembra je ubijeno devet studenata i profesora.

17. novembar je odabran za Međunarodni dan srednjoškolaca u znak sjećanja na ove žrtve.

Posljednjih nekoliko godina Dan srednjoškolaca povezan je s Evropskom deklaracijom o pravima srednjoškolaca,koju je donio Organizacijski ured za evropska udruženja učenika – OBESSU.

Širom  Europe pokrenuta je kampanja pod nazivom „Light on the rights“, koja promoviše Deklaraciju i prava srednjoškolaca.

Ovom prilikom Pedagoški zavod BPK svim goraždanskim srednjoškolcima čestita dan Srednjoškolaca!

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn