Diseminacija NPP-a Mašinski tehničar konstruktor alata

U hotelu „Behar“ u Goraždu je održan sastanak predstavnika obrazovnog sektora i predstavnika privrede BPK Goražde. Cilj sastanka je bio rad na finalizaciji nastavnog plana i programa za zanimanje Mašinski tehničar konstruktor alata.

Ovo je novo zanimanje u BPK Goražde koje je na inicijativu od strane predstavnika privrede izradila Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović“  u saradnji sa ekspertom iz SR Njemačke, uz podršku GIZ-ovog projekta „Stručno obrazovanje u BiH“.

Uključivanje predstavnika privrednog sektora u izradu i prihvatanje njihovih sugestija i prijedloga je svakako najbolji način da se osigura da se u NPP-u za Mašinskog tehničara konstruktora alata nađu znanja, vještine i kompetencije koje su potrebne tržištu rada.

Današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija, Privredne komore, Udruženja poslodavaca, škola, Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda. 

Predstavnici kompanija su na sastanku izložili svoje prijedloge za poboljšanje NPP-a a sve u cilju izrade što kvalitetnijeg programa koji će učenicima pružiti priliku za bržim zapošljavanjem, a kompanijama skratiti vrijeme potrebno za dodatno obučavanje novih radnika.

Obrazovnom sektoru je iznimno važno da dobijemo povratnu informaciju sa tržišta rada prilikom pripreme obrazovnih programa. Zahvaljujemo se privrednicima iz kantona na podršci i spremnosti da odvoje svoje vrijeme i daju doprinos u razvoju novog zanimanja.

Primjena novog programa se očekuje od školske 2023/2024. godine.

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn