Saradnja sa IRPO-om u segmentu stručnih usavršavanja

Na osnovu memoranduma o saradnji u oblasti obrazovanja koje su potpisala dva ministarstva, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, započeli smo realizaciju konkretnih aktivnosti.

Naime na poziv IRPO-a (Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja kantona Sarajevo), direktori naših škola kao i stručni saradnici (pedagozi, psiholozi i socijalni radnici) prisustvovali su edukacijama koje su organizovene u hotelu Holivood 26.02.2024. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stručno usavršavanje za direktore  na temu “Škola kao ukupni doživljaj” održao je prof. dr. Refik Šećibović. Predstavnici Instituta prezentirali su teme: Predstavljanje analize implementacije planova i programa s definisanim ishodima učenja (Pregled analize upitnika o kurikularnim procesima u školama u Kantonu Sarajevo), Realizacija vannastavnih i posebnih programa i Takmičenja za školsku 2023/2024. godinu.

Promjene koje se dešavaju, kroz implementaciju i kroz pripremu svih promjena koje su se dešavale u obrazovnoj zajednici, nose direktori, kao prve i odgovorne osobe u školama i zato je vrlo važno da uskladimo pitanja i odgovore, da se čuje šta su najveći izazovi direktora, ali i kako se možemo nositi sa određenim izazovima u predstojećem periodu.

Stručno usavršavanje na temu “Psihološka prva pomoć nakon kriznih intervencija i psihološke krizne intervencije” održale su prof. dr. Irma Džambo i mr. Amela Bostandžija-Podumljak.
Cilj ovog stručnog usavršavanja bio je interaktivni rad sa stručnim saradnicima u cilju pojašnjenja nedoumica kada su u pitanju krizne intervencije – šta stručna služba treba učiniti prije nego što se obrati mobilnom timu, kako se postupa u određenim kriznim situacijama.
Saradnju sa Institutom za razvoj Preduniverzitetskog obrazovanja kantona Sarajevo nastavit ćemo i u narednom periodu.

 

 

Kategorije
Arhiva novosti
Email
Twitter
Facebook
LinkedIn